lørdag den 7. november 2009

Life Class af Pat Barker


De havde været tegningen for over en halv time.
Åbning linje fra Life klasse af Pat Barker

Pat Barker's romaner om den første verdenskrig kom på tværs, som så detaljeret, så nøjagtig, at en læser kunne forledes til at tro Ms Barker overlevede krigen selv. Hun ved hvad hun taler om. Hun forstår, hvad soldaterne og de på hjemmefronten gik igennem. Hvordan er det muligt, at hun var født årtier efter krigen var forbi?

Life Class, som Ms Barkers Regeneration trilogi, blander historiske tal med fiktive dem til at fortælle historien om en mands arbejde i en hær hospitalet blot et par miles fra frontlinjen. Paul Tarrant er en elev på Slade School of Art før krigen begynder. Paul er et legat studerende, men hans kreds af venner omfatter Elinor Brooke, datter af privilegium, med hvem han starter en affære i starten af krigen.

Paul ikke opfylder betingelserne for hæren, hans fysiske tilstand forhindrer ham i at mobilisere, så han tager et job som et hospital ordnet i håb om at blive en ambulance chauffør. Ironisk nok er dette sætter ham i skader måde, længe før selve britiske soldater ankom på fronten. Paul og Elinor udveksle breve; Elinor selv betaler Paul et besøg af skjule sig selv som en sygeplejerske at komme ind i den forbudte zone, hvor Paul værker. Bagefter bogstaverne bliver mindre hyppigt som Ellinor beslutter at forfølger kunst og trække sig fra alt, hvad der har at gøre med krigen.

Ms Barker's krig romaner beskæftiger sig med hvad der sker med kunstneren i krigstid. I Regenerering trilogien, hun fortæller historien om en række kendte digtere, der kæmpede og døde under Anden Verdenskrig I. I Liv klasse, hun beskæftiger sig med malere. Mens de digtere var i stand til at producere arbejde under krigen, tingene er ikke så let for malere. Paul er i stand til finde en kvist værelse i en landsby i nærheden af det hospital, hvor han kan oprette et studie. Der gør han nogle af hans bedste arbejde, en nøjagtig skildring af livet i hæren hospitalet. Hans tidligere kunstlærer tilbage på Slade School of Art ser, at maleriet er meget god, men også at det ikke er noget, nogen nogensinde vil gøre det muligt i et galleri show. Hvem ville købe sådan et maleri? Mens Paul forsøger at bringe hans krigen erfaring til at hans maleri, Elinor afviser alle tanker om krig, gemmer sig i en tynd verden af kunstnere, som trafikken i skønhed frem for alt, simpelthen ser bort alt det der ikke passer ind i deres syn på, hvad der er kunst.

Det er nemt at se, hvordan disse spørgsmål berører roman, Life klasse, selv. Hvor meget af det Verdenskrig var jeg virkelig gerne kan man lægge i en roman? Kan læseren over de erfaringer, nogen mere end beskueren af et maleri kan? Ms Barker ikke vige tilbage fra det forfærdelige krig, eller fra noget andet for den sags skyld, ikke så vidt jeg kan fortælle, men hun skriver om en krig, meget få, om nogen, af hendes læsere har førstehåndserfaring med . For nylig var der en vis uenighed om, hvorvidt Associated Press bør offentliggøre billeder af amerikanske soldater, der er blevet såret i Afghanistan. Jeg tvivler på at nogen ville alvorligt tyder på, at historien ikke skal skrives om, men fotografier af krig - velsagtens en kunstform - fortsætte med at røre debat. Skal vi have lov til at se, hvad det er? Ville vi være villige til at se ud, hvis vi var?

En af lærerne på Slade School of Art, professor Henry Tonks, er baseret på en historisk figur, en kirurg, der blev hyret til at male før og efter portrætter af soldater med ansigtet sår, der gik gennem banebrydende genopbygning kirurgi. Billederne var ikke beregnet til offentlig visning og forblev usete, indtil et nyt galleri udstilling. De gør for tvingende visning.

Life Class af Pat Barker gør det for tvingende reading.We giver væk en kopi af Life klasse som en del af vores massive bog giveaway. Klik her for at komme ind. Indtast af 26 september 2009 for at vinde. Dette er en international bog giveaway.