torsdag den 10. september 2009

Vindue paa Eurasien: A New georgiske Krig kan oedelaegge Rusland Way afghanske konflikt Har USSR, Latynina advarer

Paul Goble

Wien, den 12 august - En ny krig med Georgien, noget russiske embedsmænd og kommentatorer er i stigende grad taler om, kan have samme effekt på Den Russiske Føderation, at invasionen af Afghanistan var på USSR ifølge Yuliya Latynina en Moskva kommentator, der er specialiseret om Kaukasus.
I et interview indsendt om Kasparov.ru portal dag, Latynina tyder denne risiko er så meget desto større, fordi Moskva ikke nu kontrollere republikker i det nordlige Kaukasus inden for grænserne af Den Russiske Føderation og således ikke se, hvordan de problemer, der skyldes en nye georgiske krig kan sprede sig mod nord (www.kasparov.ru/material.php?id=4A827880091EB).
Latynina begynder med at understrege, at i Kaukasus som helhed på nuværende tidspunkt "to forskellige processer, der finder sted: spredning af rygter om en mulig ny krig i Rusland, Georgien og optrapningen af magtanvendelse på samme tid i flere republikker i det russiske Nordkaukasus. "
Den russiske beføjelser at være, fortsætter hun, "konstant at erklære, at [de] er bekymret for et nyt angreb fra Georgien." Men hvad denne "bogstaveligt betyder" er, at "Vi er ikke imod begyndelsen endnu en krig." "Og hun minder om, at disse "anmeldelser" er ved at blive gjort, når nyheder fra Tjetjenien, Dagestan og Ingusjetien er virkelig foruroligende.
Ifølge Latynina med mordet på menneskerettighedsaktivist Natalya Estemirova, situationen i Tjetjenien har radikalt ændret. "Hvis før de dræbte fjender af regimet, der kæmpede mod det med våben i deres hænder og endog brændt hjem til deres familier, som nu, [de beføjelser, der i Tjetjenien] er begyndt at dræbe de rettigheder aktivister", der fortæller, hvad der foregår på.
"[Russiske præsident Dmitry] Medvedev og [premierminister Vladimir] Putin er magtesløse selv at blande sig i denne situation," Kreml kritiker siger.
I mellemtiden i Ingusjetien og Dagestan, sikkerhed situationer er lige dire men anderledes. I førstnævnte, en borgerkrig fortsætter, en, der begyndte under den tidligere republik formand Murat Zyazikov og at hans efterfølger Yunus-Bek Yevkurov kun har været lidt i stand indtil videre til at overvinde.
Og i Dagestan, siger hun, Republikken leder Mukhu Aliyev har vist, at han "er i stand til at opdele 'men er ikke i stand til at udtale sig," med islamistiske ekstremister modtager "store beløb direkte fra Republikken budget" og nyder beskyttelse af både embedsmænd og de store virksomheder i at etnisk regionen.
Med hensyn til udbryderregion republik Sydossetien, de angiveligt årsagen til den russisk-georgiske krig for et år siden, Latynina siger, at "Rusland ikke kontrol" sin formand, kan ikke tvinge ham til at stoppe tyvagtig eller begynde genopbygningen, og skal beskæftige sig med en befolkning, der har været holdt "i placeringen af konstante militære hysteri."
Som et resultat, hun foreslår, er det tragisk ikke utænkeligt, at der kunne faktisk være en ny krig mellem Moskva og Tbilisi, selv om hun hævder, at en sådan konflikt ville have alle muligheder for at "blive for Rusland, som invasionen i Afghanistan blev for USSR, "et skridt, der vil føre til opløsning af selve Rusland.
Hele denne region, hun konkluderer er "ligesom et gammelt stykke stof, som er unraveling forskellige steder." Og "i det omfang, at de grundlæggende årsager [for dette unraveling] er én og samme, og derefter, selv om der ikke er nogen svækkelse af Rusland, kunne de kombineres i en enkelt konflikt. "
I hendes Kasparov.ru interview, Latynina nævner ikke, hvad der kan være en endnu mere foruroligende realitet om forholdet i det nordlige Kaukasus og det sydlige Kaukasus. I løbet af de sidste tre århundreder, Rusland har aldrig været i stand til at kontrollere det tidligere, indtil og medmindre det kontrollerede sidstnævnte, et mønster, der peger på stadig flere kriser forude.
Desværre er der færre og færre folk kan forventes at have adgang til den form for oplysninger, de skulle forstå, at forholdet eller at gøre noget for at overvinde det, før det er for sent for både Rusland og Kaukasus nord og syd.
På den ene side, som en ny meningsmåling viser, at halvdelen af alle russerne siger, at de ikke kan forstå, at volden i det nordlige Kaukasus, er stigende, med dem, der gør enten beskylde unavngivne "uden styrker" imod russiske indflydelse dér eller kampen over olie og andre naturressourcer (wciom.ru/novosti/press-vypuski/press-vypusk/single/12252.html).
Og på den anden, færre nyheder organisationer dækker konflikter på jorden. Den seneste til at trække sig ud, er Moskvas "Novaya Gazeta", som efter sprængning Moskva for at se ud, har givet ud "en licens til mord" til de lokale eliter, meddelte i dag, at det var suspendere arbejdet i sine journalister i Tjetjenien (www.novayagazeta. ru/data/2009/087/16.html).